HOME STINGATOARE  SPRINKLERE  ACSURI  HIDRANTI  CISMELE  CUTII HIDRANT  INSTALATII PSI   MOTOPOMPE  ELECTROPOMPE  AUTOSPECIALE POMPIERI  FURTUNE  COSTUME POMPIERI  ACCESORII PSI  CONTACT

 

 

Hidranti de incendiu

 

Utilizare
Hidrantii se monteaza prin intermediul cotului cu picior, pe retelele de distributie a apei cu presiunea nominala de 10 bari.
Racordarea hidrantilor se face dupa cum urmeaza:
• la hidrantul de suprafata se racordeaza furtunele de refulare sau motopompele unitatilor de pompieri, pentru alimentarea cu apa la stingerea incendiilor sau pentru alte necesitati;
• la hidrantul subteran se racordeaza hidrantul portativ sau hidrantul portativ cu robinet pentru alimentarea cu apa la stingerea incendiilor sau pentru alte necesitati.

Caracteristici constructive
Hidrantul de suprafata se executa in doua variante dimensionale:

- DN 80 la care sunt 2 iesiri tip B culoare ROSU SAU ALBASTRU.
- DN 100 - tip A - cu 2 iesiri tip B culoare ROSU CU NEGRU.

- tip B - cu 2 iesiri tip B si 1 iesire tip A culoare ROSU CU NEGRU.

Hidrantul subteran se executa in doua variante dimensionale:
- DN 80 cu racord cu ghiare DN 65/80;
- DN 100 cu racord cu ghiare DN 100.

Avantaje
Principalele avantaje ale hidrantilor sunt:
• cuplare rapida a furtunelor de refulare sau a motopompelor unitatilor de pompieri;
• partea supraterana a hidrantului de suprafata este retezabila si, in cazul unei loviri accidentale hidrantul ramane etans;

• remediere rapida prin inlocuirea bolturilor filetate semisectionate;
• cuplare rapida a hidrantului portativ (la hidrantul subteran);
• in caz de deteriorare, garnitura de etansare a supapei de golire se poate remedia de doua ori, prin rotirea tijei de actionare a pistonului cu 120 grade in jurul axei;

• greutate mult mai mica in raport cu hidrantii executati conform STAS 3479-80 (in cazul hidrantilor de suprafata) si respectiv STAS 695-80 (in cazul celor subterani).

Hidrant subteran

 

Descriere constructiva
Hidrantul subteran se compune din urmatoarele piese principale

 Poz

Denumirea piesei

Material

1

Corpul hidrantului

Fonta cu grafit nodular

2

Piesa de legatura pentru cheie

FC 250

3

Racord cu ghiare

FC 250

4

Surub de prindere

Otel inoxidabil

5

Tija de actionare asamblata

Otel inoxidabil, alama

6

Capac de protectie

FC 250

7

Garnituri cauciuc

Cauciuc NBR

8

Supapa de golire

Alama

9

Ventil

Fonta cu grafit nodular cauciucat

10

Scaunul ventilului

Bronz

11

Cutia ventilului

Fonta cu grafit nodular


Nota:

- Flansa de legatura a cutiei ventilului este Pn 16 conform ISO 7005-2 (la DN 80 sunt gauri ovalizate);
- Protectia impotriva coroziunii se face: prin zincare termica

Hidrant suprateran

Descriere constructiva
Hidrantul de suprafata se compune din urmatoarele elemente principale

 Poz

Denumirea piesei

Material

1

Cutia ventilului

Fonta cu grafit nodular

2

Teava inferioara

Fonta cu grafit nodular

3

Teava superioara

Fonta cu grafit nodular

4

Flansa legatura

Fonta cu grafit nodular

5

Ventilul

Fonta cu grafit nodular cauciucat

6

Tija inferioara

OLT35-zincat in baie de Zn

7

Tija superioara

OLT35-zincat in baie de Zn

8

Supapa de golire

Alama

9

Scaunul ventilului

Bronz

10

Piulita tijei

Alama

11

Surub de actionare (spinglu)

Otel inoxidabil

12

Capac de manevra

Aliaj de aluminiu

13

Piesa de racordare tip B

Aliaj de aluminiu

14

Racord infundat

Aliaj de aluminiu

15

Garnitura etansare

Cauciuc NBR

16

Cap hidrant

Fonta cu grafit nodular

 

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE PENTRU HIDRANTI EXTERIORI

 

1.      Instructiuni de montaj

1.1.  Montare

Pozitia de montaj va fi perfect verticala. Se va respecta cu strictete adancimea de montaj a hidrantului, astfel incat legarea la retea sa fie sub adancimea de inghet a solului. In jurul hidrantului la pozitionarea in sant se pune PIATRA FARA NISIP pe o raza de 30-40 cm in jur si o adancime de min. 50 cm, care sa fie puternic absorbent al apei ce se goleste din hidrant la inchiderea lui. Pozitia  de golire a hidrantului trebuie sa fie obligatoriu indreptat in jos. Partea superioara a hidrantului e obligatoriu sa fie pozitionata in centrul cutiei de protectie montata la suprafata solului pentru a avea acces la elementele de actionare ale hidrantului. La astuparea hidrantului cu pamant (sau balast) in sant, se va avea grija pentru a nu se astupa orificiile hidrantului. Pentru montarea si fixarea cotului se recomanda folosirea de beton si elemente de armature, ceea ce duce la pozitionarea perfecta a hidrantului in timp.

 

ATENTIE, LA PARTEA DE GOLIRE A HIDRANTULUI NU SE VA ADAUGA PAMANT SAU NISIP, ARGILA SAU ALTE ELEMENTE CARE SA DUCA LA COLMATAREA ORIFICIULUI DE GOLIRE SAU LA SATURATIA PERNEI DE ABSORBTIE DIN JURUL HIDRANTULUI.

Golirea hidrantului necesita un timp mai indelungat in functie de marimea acestuia max.30-40 min.

In cazul in care golirea nu se face in acest interval iar apa nu scade ramanand la nivelul gurilor de refulare, aveti o problema, ori perna de absorbtie lipseste, ori hidrantul nu este inchis pana la etapa II, adica nu ati inchis complet max. 8-9 ture (etapa I + etapa II).

NU FORTATI INCHIDEREA HIDRANTULUI, RISCATI SA IL DETERIORATI.

 

1.2.  Verificare

Pe fiecare hidrant asamblat trebuie executate

-         proba de presiune cu actionare , proba de presiune la rezistenta cu apa la 10 bar, durata 2 minute cu element de inchidere complet deschis

-         proba de etansare cu apa la 10 bar, durata 2 minute cu element de inchidere complet inchis

-         proba de curgere 2 minute deschis complet

Trebuie verificata functionarea elementelor de actionare in timpul deschiderii si inchiderii.

Trebuie verificata functionarea evacuarii apei din hidrant in stare inchisa a hidrantului, orificiul de evacuare trebuie sa fie complet deschis.

1.3.  Temperatura la care se efectuiaza montajul nu trebuie sa fie mai scazuta de 5ºC. Exista pericolul de deteriorare a garniturilor din cauciuc.

1.4.  Montajul se va efectua numai cu personal calificat, in acest sens firma trebuie sa detina atestare pentru montajul instalatiilor de incendiu emis de CENTRUL NATIONAL PENTRU SITUATII DE URGENTA.

 

2.      Instructiuni de folosire si functionare

Capul de actionare  al hidrantului poate fi actionat manual cu cheia pentru hidranti conform STAS 696/80. Deschiderea se face prin rotirea stanga spre pozitia D (deschis) a capului de actionare (aproximativ 8-9 ture in functie de tipul, DN-ul si lungimea hidrantului).

Inchiderea hidrantului se face prin rotire dreapta spre pozitia I (inchis) in doua etape

-         Etapa I: inchidere de la sursa de apa – max. 4 -5 rotatii complete.

-         Etapa II: concomitant cu actionarea de inchidere a sursei de apa se face eliberarea orificiului de golire pentru golirea hidrantului impiedicand inghetarea in cursul iernii. Este posibil ca dupa inchiderea hidrantului de la sursa de apa (Etapa I adica 4-5 rotatii) sa fie necesare 3-4 rotatii complete pentru deschiderea orificiului de golire, DAR NU MAI MULT DE 8-9 ROTATII ETAPA I + ETAPA II.

-          

ATENTIE, FORTAREA HIDRANTULUI LA INCHIDERE CU MAI MULT DE 8-9 ROTATII DUCE LA DISTRUGEREA GARNITURII DE INCHIDERE PRIN CONTORSIONARE SI RUPERE DE MATERIAL – CAUCIUC, ACEST LUCRU VA DAUNA HIDRANTULUI INTRUCAT NU VA MAI INCHIDE SURSA DE APA.

 

Datorita etanseitatii hidrantului pentru Etapa II (in special ultimele rotatii) este nevoie de effort mai mare decat la inchiderea Etapei I. Nerespectarea prezentelor instructiuni degreveaza de orice raspundere pe fabricant sau pe reprezentantii acestuia. Toate costurile constatarilor facute care concluzioneaza nerespectarea prezentelor instructiuni vor fi suportate de reclamant.

 

3.      Intretinere

Toate elementele exterioare si interioare sunt protejate impotriva corodarii, din aceasta cauza nu necesita intretinere zilnica.

Hidrantul necesita o intretinere trimestriala. Aceasta consta in efectuarea de probe (se deschide hidrantul si se lasa sa curga apa cca un minut dupa care se inchide) si intretinere prin ungerea elementelor inteioare si exterioare cu vaselina si ulei de transmisie.Aceste operatiuni sunt obligatorii iar nerespectarea lor duce la pierderea garantiei.

Se mai poate demonta elemental de inchidere combinat fara dezgroparea hidrantului necesitand numai intreruperea apei in retea. Astfel se poate schimba elementul de inchidere care contine ventilul.

Dupa efectuarea intretinerii trebuie executata o proba de actionare si de etanseitate pe hidrantul asamblat.

 

4.      Protectie de suprafata, transport

Elementele componente externe ale hidrantului sunt protejate impotriva  corodarii prin vopsire pe suprafetele interioare si exterioare. Elementele componente interioare sunt protejate prin galvanizare sau unse. Suprafetele exterioare ale hidrantului sunt protejate cu vopsea epoxi sau lac bitum. Transportul se poate face montat pe paleti de lemn cu elementul de inchidere in pozitia inchis.

Hidrantul nu trebuie tarat sau trantit deoarece pot fi deteriorate anumite elemente din interior care pot duce in final la neetanseitate.

 

5.      Garantia

Garantia asumata este de 12 luni in conditiile respectarii normelor de montaj.